Konyhai munkalap


A konyhai munkalap színválasztása igen fontos, hiszen meghatározó része van a konyha színvilágának és esztétikájának kialakítva, ez magánlakásokban éppoly fontos, mint vendéglátó helyiségekben.

A konyhai munkalap mérete általában kötött, hiszen erősen meghatározza azt a tűzhely és a mosogató mérete, ahhoz történik a munkalap vastagságának és mélységének kialakítása. Pontosan ezért vannak igen nagy méretbeli különbözőségek egy magánlakás és egy vendéglátó pult konyhai munkalap méretei között.

Konyhai munkalap tekintetében három fő jellemzőnek kell megfelelni az adott bútorlapnak. Nagy teherbírásúnak kell lennie, erősen kopásállónak kell lennie, valamint előny, ha az adott konyhai munkalap könnyen tisztán tartható.

Ezek a jellemzők magánlakásokban is igen fontosak, ám vendéglátó pult esetében fokozott odafigyelést kívánnak, hiszen ebben az esetben jóval nagyobb terhelésnek van kitéve a konyhai munkalap.

Magánlakások esetén a konyhai munkalap színét elsősorban a konyhabútor határozza meg, valamint a tulajdonosok egyéni ízlése. Vendéglátó pultok esetén főként a semleges színek az irányadók, hiszen egy esetleges arculatváltás révén nem érdemes lecserélni a használatban lévő konyhai munkalap egészét.

A konyhai munkalapok felülete lehet matt vagy fényes. Magánlakások esetén a fényes felület a gyakoribb, hiszen megjelenésében igen elegáns külsőt kölcsönöz a konyhának. Vendéglátó pult esetén inkább a matt felületet érdemes választani, hiszen az sokkal karcállóbb, így hosszabb időn keresztül megmarad a konyhai munkalap újszerű kinézete.